Sonda do historie procesu beatifikace 14-ti františkánských mučedníků od Panny Marie Sněžné z roku 1611 - Hošková, Jana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá historií beatifikačního procesu 14-ti ctihodných františkánských mučedníků od Panny Marie Sněžné v Praze z roku 1611. V tomto konventu, za doby panování Rudolfa II., žila komunita františkánů, kteří do Prahy přišli z několika států Evropy. Vytvořili zde společenství služby a modlitby. Při vpádu pasovských vojsk v únoru 1611 byli bratři protestanty zabiti. Klášter a kostel byly vyrabovány. Postupně byl konvent obnoven a přišli noví řeholníci. Bratři začali shromažďovat podklady k beatifikačnímu řízení svých zabitých spolubratří. Poprvé začal proces v roce 1677, podruhé 1698, dále roku 1947, díky finančnímu nedostatku a také díky společenským změnám byly započaté procesy beatifikace zastaveny. Poslední proces, zahájený v roce 1994, stále probíhá.
The Present Course of the Proces of Beatification 14- Franciscan Brothers of Our Lady of the Snou in Prague
Keywords: aktor; beatifikace; Boží služebník; kanonizace; Kongregace pro svatořečení; postulátor; pozice; rekognoskace; aktor; beatification; God´s servant; canonization; Congregation for canonization; postulator; position; reconnaissance