Stresové faktory a syndrom vyhoření u příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky - Másilková, Monika (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je přiblížit problematiku stresových faktorů a syndromu vyhoření, a to především u výjezdových hasičů. V teoretické části jsou uvedeny základní údaje o Hasičském záchranném sboru České republiky, specifikách jejich práce a jsou zde také uvedeny informace týkající se stresu, posttraumatické stresové poruchy, syndromu vyhoření a psychologické služby Hasičského záchranného sboru České republiky. To vše je doplněno o poznatky jiných států. Praktická část je zaměřena na zpracování a vyhodnocení dotazníkového šetření s cílem zmapovat nejvýznamnější stresové faktory a syndrom vyhoření u pracovníků Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina, Karlovarského kraje a Středočeského kraje.
Stress factors and burnout among members of the Fire and Rescue Service of the Czech Republic
Keywords: Hasičský záchranný sbor České republiky; hasič; stres; posttraumatická stresová porucha; psychologický služba; syndrom vyhoření; Fire Brigade of the Czech Republic; fireman; stress; post-traumatic stress disorder; psychological services; burnout