Zásoby z pohledu českých účetních standardů a Mezinárodních standardů účetního výkaznictví (IFRS) - Weinarová, Milena (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je zaměřena na zhodnocení problematiky zásob v komparaci mezi českými účetními standardy a Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS). Teoretická část obsahuje charakteristiku zásob, metody oceňování a účtování zásob dle ČÚP. Další část teorie popisuje zásoby, jejich oceňování a vykazování dle IFRS. V praktické části je charakterizován vybraný výrobní podnik s vymezením zásob. První část obsahuje analýzu rozdílů mezi metodou používanou účetní jednotkou a metodami povolenými IFRS při oceňování spotřeby zásob. V další části je řešena otázka účtování náhradních dílů v ČÚP v komparaci s IFRS. Poslední část je analýza prodeje vlastních výrobků na konci účetního období v účetní jednotce s porovnáním s postupy dle IFRS. Ke každé kapitole jsou navrhnuta zlepšení nebo řešení pro zpřesnění věrného a poctivého obrazu účetnictví firmy.
The Inventory in the Perspective of the Czech Accounting Standards and the International Financial Reporting Standards (IFRS)
Keywords: zásoby; účetnictví; oceňování; IFRS; ČÚP; inventories; accounting; valuation; IFRS; CAS