Možnosti využití konopí - Votrubec, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na shrnutí poznatků o významu technického konopí, jeho pěstování a zpracování na konopné vlákno, pazdeří a konopný olej a využití těchto surovin v nepotravinářském průmyslu. V rámci struktury daného tématu se zmiňuji také o indickém konopí, které je zneužíváno díky svým halucinogenním účinkům jako droga, to však není náplní mé práce. Věnuji se složení konopí, jeho historii, využití v textilním, automobilovém, spotřebitelském a kosmetickém průmyslu. Dále se zabývám možným využitím v medicíně, kde se tato rostlina uplatňuje při mírnění bolestí, či při léčbě různých nemocí. Technické konopí se uplatňuje také v oblasti obnovitelných zdrojů energie, o které se taktéž zmiňuji. V rámci legislativy dané problematiky se zabývám zákony, vyhláškami a nařízeními, které upravují pěstování, obchod a zpracování technického konopí v České republice a zemích EU. Jako metodu pro sběr informací jsem zvolil formu rešerše. Použité informace jsem hledal v odborné literatuře a odborných publikacích známých specialistů v daném oboru. Hlavním výsledkem této práce je ucelený soubor informací o dané problematice a její možné aplikace do praxe.
Possibilities of usage of hemp
Keywords: konopí; technické konopí; využití; zpracování; výroba; hemp; industrial hemp; utilization; processing; production