Trestné činy v souvislosti s insolvenčním řízením - Procházková, Jana (Jihočeská univerzita, 2019)
V této diplomové práci je zmapována trestná činnost, jíž se subjekty mohou dopouštět v souvislosti s insolvenčním řízením. Český trestní zákoník č. 40/2009 Sb., ve znění pozdějších předpisů zakotvuje celkem šest trestných činů, zatímco švédský trestní zákoník (Brottsbalk) má takovýchto trestných činů sedm. V literární rešerši je analyzována současná právní úprava úpadkových deliktů v České republice. V praktické části je pak analyzována zahraniční právní úprava, a na základě této analýzy je stanoveno několik návrhů de lege ferenda.
Criminal acts in connection with insolvency proceedings
Keywords: Trestné činy; trestní zákoník; Brottsbalk; legislativa; insolvenční řízení; Česká republika; Švédsko; úpadkové delikty; trestní právo; de lege ferenda; Criminal acts; The Criminal Code; Brottsbalk; legislation; insolvency proceeding; Czech Republic; Sweden; bankruptcy offenses; criminal law; de lege ferenda