Vybrané faktory ovlivňující plodnost plemene zwartbles - Staňková, Dana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení vlivů na plodnost plemene zwartbles v chovu paní Marie Schickerové v Hranicích u Nových Hradů. Ve sledovaném období 5 let (2013 2017) byly celkem u 429 bahnic hodnoceny následující ukazatele: plodnost, intenzita, gravidita, celkový odchov. Základ reprodukíční ukazatele - plodnosti, intenzity, gravidity a celkového odchovu byly porovnány s výsledky stád zapsaných v kontrole užitkovosti v příslušných letech, dále porovnány jejich průměrné hodnoty za sledované období. Byly sledovány faktory, které mají nebo mohou mít vliv na plodnost. Prvním faktorem byl vliv věku na plodnost, druhým vybraným faktorem pořadí bahnění a posledním byl vliv linie. Průměrná plodnost stáda dosáhla 197,13 %. Průměrný podíl oplodnění byl vyhodnocen na úrovni 94,01 %, sterilita dosáhla úrovně 8,02%. Výše celkového odchovu ve stádě činila 164,67 %, intenzita reprodukce dosáhla 185,24 %. Ve srovnání s hodnotami údajů plodnosti stád v kontrole užitkovosti, dosahuje sledované stádo nadprůměrných výsledků. Na základě výpočtů a statistického vyhodnocení byl zjištěn vysoce významný vliv věku a pořadí bahnění na plodnost. Vliv linie nebyl prokázán.
Selected factors affecting the fertility of the zwartbles breed
Keywords: ovce; plodnost; reprodukční ukazatel; zwartbles; sheep; fertility; parameters of reproduction; zwartbles