Typy a kvalita sociálních služeb pro jedince se zrakovým postižením - Cahová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem bakalářské práce jsou typy a kvalita sociálních služeb pro jedince se zrakovým postižením. Text si klade za cíl analyzovat kvalitu sociálních služeb z pohledu uživatelů se zrakovým postižením různých věkových skupin a institucí, které sociální služby poskytují. Na základě analýzy je zhotoven návrh optimalizace. Práce se skládá ze tří celků: teoretického, praktického a přílohového. V teoretické části, která je rozdělena na dvě hlavní kapitoly, se v první kapitole popisuje "zrakové postižení" jako takové, dále jeho dělení, etiologie zrakových vad, jedinec se zrakovým postižením a dopady na kvalitu jeho života či kompenzace. Druhá část teoretické stati pojednává o sociálních službách. V úvodu se zabývá terminologií a v dalších částech zmiňuje typy sociálních služeb, zařízení sociálních služeb nebo konkrétní služby sociální péče. V závěru této kapitoly jsou uvedeny informace ke standardům sociálních služeb. Praktická část je zpracována kvalitativní metodou. Ke sběru dat byla využita technika rozhovoru. Rozhovorů se účastnili uživatelé sociálních služeb a vedoucí institucí, které sociální služby nabízejí. Výzkumný terén tvořila domácnost klientů či kanceláře organizací. Bakalářská práce, respektive teoretická část může být použita jako studijní materiál s ohledem na její zpracování pomocí odborných zdrojů. Využití praktické části práce může spočívat v kvalitativním náhledu na služby poskytované jednotlivými organizacemi.
The Types and Quality of Social Care for Visually Impaired People
Keywords: Jedinec se zrakovým postižením Sociální služby Zrakové postižení; A visually handicapped individual Social services A visual handicap