Paliativní péče v konfrontaci s eutanázií - Protivínská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se zabývá podstatou paliativní péče, která je aktivní celkovou péčí o nemocného, jehož choroba již neodpovídá na léčbu kurativní, přičemž poukazuje na její možnosti a prostředky k dosažení co možná nejlepší kvality života nemocného a jeho rodiny. Jejím ideálem je, aby člověk umíral bez bolesti jak fyzické, psychické, sociální, tak i spirituální. Práce se pak především soustředí na poslání a úkoly lékařské profese, ale také sociální práce při péči o nevyléčitelně nemocného a jeho rodinu. V kontextu úvah o umírání a smrti v první kapitole se nelze vyhnout ani problematice eutanazie, která má právě tak mnoho horlivých zastánců jako i důsledných odpůrců. Tomuto etickému dilematu je věnována čtvrtá kapitola. Význam sociální práce v paliativní péči plynoucí z konfrontace eutanázie s paliativní péči je obsahem kapitoly páté.
Palliative Care Confronted with Euthanasia and Consequent Meaning of Social Work
Keywords: umírání; umírající člověk; lékařská profese; lékař; paliativní péče; paliativní medicína; hospicová paliativní péče; sociální práce; eutanazie.; dying; dying patient; medical profession; physician; palliative care; palliative medicine; hospice palliative care; social work; euthanasia