Volná kresba dětí předškolního věku - Morávková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá kresbou dětí v předškolním věku. Úvodní kapitola teoretické části je zaměřena na charakteristiku předškolního období, jeho specifika v kognitivním, emočním a sociálním vývoji. V dalších kapitolách je popsán vývoj kresby a jejího tématu a výskyt jednotlivých konkrétních témat v dětské kresbě. Výzkumná část práce je zaměřena na volnou kresbu dětí předškolního věku, které dochází do mateřské školy. Cílem práce je sledovat volbu témat kresby. Zkoumané kresby jsou proto rozděleny podle zvoleného tématu do několika skupin (kategorií) a zkoumány pomocí analýzy kresebného projevu dítěte a rozhovoru s dětmi/autory kreseb. Za účelem dosažení cíle práce jsou položeny jedna hlavní a tři vedlejší výzkumné otázky. Tyto otázky jsou zaměřeny na zjištění výskytu jednotlivých kresebných témat, na závislost výskytu kresebných témat na pohlaví dítěte, na zkoumání pojetí kresby dětí a na volbu barev v dětské kresbě. Ze závěrů výzkumu vyplývá, že děti nejčastěji kreslí to, co je obklopuje. Jejich kresby jsou zaměřeny na témata týkající se lidí a všeho, co je s nimi spojené. Nejčastějšími tématy pro kresbu jsou příroda a dům. Závěry práce potvrzují existenci závislosti tématu kresby na pohlaví dítěte.
Free drawing of preschool children
Keywords: volná kresba; téma kresby; dítě předškolního věku; spontaneous drawing; the topic of drawing; preschool-age child