Arteterapie jako podpůrná metoda u integrovaných žáků - Lančová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá využitím arteterapie na základní škole jako podpůrné metody při integraci žáků s různými poruchami. Odpovídá na otázku, jak efektivně začlenit arteterapii do integrace žáků se znevýhodněním, specificky do systému individuální péče a do reedukace poruch. Posuzuje vhodnost různých metod a forem práce pro tuto skupinu dětí. Pedagogům základních škol tato práce ukazuje konkrétní příklady začlenění arteterapie do systému podpůrných opatření při vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Účinnost arteterapie jako metody je zde ověřena prostřednictvím pozorování výtvarného posunu zkoumané skupiny dětí. Autorka dospěla k závěru, že arteterapii lze zařadit mezi podpůrná opatření pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami. Stejně jako je na školách prováděna reedukace specifických poruch učení, je vhodné do podpůrných opatření zařadit arteterapii.
Art therapy as a supportive method of integrated pupils
Keywords: Arteterapie s dětmi; integrace; inkluze; znevýhodnění; speciální vzdělávací potřeby; výtvarné vyjadřování; metodická instrukce; Art therapy with children; inclusion; handicap; special educational needs; artistic expression; formal instruction