Distribuce vybraných léčiv mezi články potravního řetězce ve vodním prostředí - Lexová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá výskytem léčiv ve vodních organismech. Léčiva se dostávají do recipientu s vyčištěnou odpadní vodou z ČOV. Nejvíce nacházená léčiva v povrchové vodě a vodních organismech patří do skupiny antibiotik, psychoaktivních látek, antihistaminik, analgetik a kardiovaskulárních léčiv. Byla sledována přítomnost 20 vybraných léčiv na 10 lokalitách českých řek v několika typech matric. Léčiva byla zkoumána v juvenilních rybách, plasmě a svalu dospělých ryb jelců tlouště (Squalius cephalus), slávičce mnohotvárné (Dreissena polymorpha) a v bentických organismech. Z výsledků vyplývá, že nejvyšší koncentrace byly nalezeny v bentických organismech a slávičce mnohotvárné. Nejvyšší počet léčiv byl nalezen v bentických organismech, celkem 18 z 20, z toho 3 léčiva byla nalezená na všech lokalitách. Nejnižší počet léčiv byl nalezen ve svalu a plasmě dospělých ryb. Mezi nejvíce znečištěné lokality patří Bílina Ústí nad Labem a Svratka Židlochovice. Tyto řeky mají malý průtok a vypouštěné odpadní vody se méně naředí a koncentrace léčiv ve vodních organismech je vyšší.
Distribution of selected pharmaceuticals in a food chain of an aquatic ecosystem
Keywords: vodní organismy; koncentrace léčiv v biotě; řeky České republiky; antibiotika; psychoaktivní léčiva; antihistaminika; analgetika; kardiovaskulární léčiva; aquatic organisms; concentration of pharmaceuticals in biota; rivers of the Czech Republic; antibiotics; psychoactive compounds; antihistamines; painkillers; cardiovascular drugs