Fenomén demokracie v sociální nauce církve - Novák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pojednává o historickém vývoji postoje sociální nauky církve k fenoménu demokracie. Komparuje hodnotová východiska moderní demokracie a sociální nauky. Implicitní historické postoje k demokracii odvozuje z tezí, získaných analýzou všech zásadních dokumentů sociální nauky. Teze vztahující se k demokracii pak explicitně zasazuje do kontextu a komentářů jiných autorů. V závěru shrnuje genezi postoje sociální nauky církve k demokracii v systematickém přehledu s odkazy. Souhrn rozlišuje rovinu hodnotových východisek sociální nauky církve a rovinu postoje k demokracii jako takové.
The phenomenon of democracy in the social doctrine of the Church
Keywords: demokracie; sociální nauka církve; sociální učení; sociální encykliky; sociální etika; katolická sociální nauka.; Democracy; social octrine of the Church; social learnings; social encyclicals; social Ethics; Catholic Social Thought.