Klyzma v první době porodní - Kostková, Dana (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem bakalářské práce je Klyzma v první době porodní. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je zaměřena na průběh porodu, úlohu porodní asistentky během porodu, komunikaci v těhotenství a během porodu, klyzma a to jak na historický přehled, ale i na pohledy žen a odborníků na očistné klyzma v první době porodní a také na úlohu porodní asistentky během předporodní přípravy. Klyzma v první době porodní patří mezi nejčastější způsoby předporodní přípravy. Dříve to byla rutinní záležitost, dnes je to svobodná volba každé ženy. I přesto se setkáváme s mnoha různými pohledy na očistné klyzma v první době porodní. Prvním cílem výzkumného šetření bylo zjistit názory a zkušenosti žen s klyzmatem. Na základě tohoto cíle byla zvolena výzkumná otázka: Jaké názory a zkušenosti mají ženy s podáním klyzma? Druhým cílem bylo zjistit, proč některé ženy klyzma před porodem odmítají a co je vede k takovému rozhodnutí. Stanovená výzkumná otázka k tomuto cíli zní: Proč některé ženy klyzma před porodem odmítají, co je vede k takovému rozhodnutí? Třetím cílem bylo zjistit přístup zdravotníků k podání klyzma. Stanovená výzkumná otázka k tomuto cíli zní: Jaké názory budou mít zdravotníci o podání klyzma? K dosažení těchto cílů bylo zvoleno kvalitativní výzkumné šetření metodou hloubkových rozhovorů vlastní konstrukce. Výzkumný vzorek tvořilo deset šestinedělek, které rodily v porodnici České Budějovice a.s. a deset porodních asistentek z porodního sálu Nemocnice České Budějovice a.s. Získané údaje byly z rozhovorů zpracovány kvalitativní analýzou. Během výzkumného šetření bylo zjištěno, že pouze jedna šestinedělka, u prvního porodu, očistné klyzma odmítla, protože pojem klyzma ani klystýr neznala. Druhý porod již proběhl po podání očistného klyzma. Další dotazovaná šestinedělka uvádí, že samotná aplikace klyzmatu a následné vyprazdňování bylo daleko horší než celý porod. Ostatní dotazované šestinedělky dostaly jako součást předporodní přípravy očistné klyzma. Uvádějí, že očistné klyzma před porodem zkrátí první dobu porodní a v kombinaci s teplou sprchou uleví od bolesti. Po aplikaci očistného klyzma se sníží strach a stud spojený s případným únikem stolice na porodním boxu a oni jsou tak schopny spolupracovat s porodnickým personálem. Pro šestinedělky je nepříjemné ?vystrkovat zadek? na porodní asistentku a zavádění rektální rourky do konečníku. Samotná aplikace již tak nepříjemná není. Porodní asistentky uvádějí, že očistné klyzma před porodem není přežitek, ale účinná metoda, která pomáhá jak klientce, tak celému porodnickému personálu. Bylo zjištěno, že očistné klyzma před porodem prohřeje dutinu břišní, uleví od bolesti, hlavně v kombinaci s teplou sprchou a zpravidelní kontrakce. Správně vyprázdněné tlusté střevo je prevence úniku stolice při tlačení, uvolní se prostor pro lepší vstup hlavičky plodu do pánevního vchodu a porod tak postupuje lépe a tím i rychleji. Výhodou klyzmatu pro dítě je jednoznačně prevence infekce. Dotazované porodní asistentky také uvádějí, že důležitou povinností při aplikaci očistného klyzma je komunikace s klientkou a dodržování intimity. Výsledky výzkumného šetření bakalářské práce by bylo možné využít jako zdroj informací a studijní materiál pro další ročníky oboru Porodní asistentka. Dále ji lze využít jako edukační materiál pro porodní asistentky, které pracují na porodních sálech a pro nastávající matky.
An enema in the first birth giving period
Keywords: Klíčová slova: klyzma; komunikace; porod; porodní asistentka; první doba porodní; Yal gel.; Key words: enema; communication; childbirth; midwife; the first birth giving period; Yal gel.