Plán na znovuobnovení kritické infrastruktury na místní úrovni - Láchová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce ''Plán na znovuobnovení kritické infrastruktury na místní úrovni'' se zabývá jednou ze specifických a velmi aktuálních oblastí krizového řízení a podrobným rozpracováním této problematiky. Primárním zájmem krizového managementu je samozřejmě ochrana obyvatel-stva a tímto problémem se také většina odborníků zabývá. Má práce záměrně opomíjí ochranu člověka jako jedince, i když si uvědomuji jeho potřebu jako výkonné síly. Tento fakt je záměrně zdůrazněn, z obavy že bude práci vytýkáno, že se nesoustředí na již výše zmíněnou ochranu jedince. Nicméně ve chvíli, kdy dojde k narušení základní infrastruktury, je narušeno celé fungování lidské společnosti jako celku. Kritická infrastruktura (KI) zahrnuje zařízení, služby a informační systémy, které jsou pro státy natolik životně důležité, že jejich nezpůsobilost nebo zničení způsobí oslabení národní bezpečnosti, národního hospodářství, veřejného zdraví a bezpečnosti a efektivního fungování vládního systému. V současné době není téma KI ČR souhrnně zpracováno. Jedním z mála dokumentů v této oblasti je vzhledem k EU ''Zelená kniha o Evropském programu na ochranu KI''. Jedním z cílů této práce je posunout aplikaci tohoto dokumentu do praxe krizového řízení na místní úrovni - Jihočeského regionu, města České Budějovice. V současné době chybí určení priorit při obnovování KI na regionální úrovni, stejně tak jako metodika přístupu k soukromým subjektům, jakožto subjektům KI. Mimo jiné nejsou přesně definovány typové situace, které jsou potenciálním ohrožením pro KI. V této práci jsou novým způsobem identifikována rizika pro KI, vzájemné závislosti oblastí KI a je navržen obecný proces, který lze použít při jejím znovuobnovování, a jeho praktická aplikace. Je nutné podotknout, že zásadním vstupem této práce byl projekt realizovaný za podpory Grantové agentury ZSF JU, jehož jsem byla hlavním řešitelem. Mnohé použité metody byly v rámci tohoto projektu aplikovány na problematiku krizového řízení poprvé. Dvě z těchto metod jsou zcela nové (FRAP, analyticko-syntetické modely) a pravděpodobně nebyly ještě v českém jazyce publikovány.
Planning of restoring Critical Infrastructure on local level
Keywords: kritická infrastruktura; stav nouze; krizové plánování; FRAP; analyticko-syntetické modelování; ochrana kritické infrastruktury; critical infrastructure; emergency state; crisis planning; FRAP; analytical-synthetic model; critical infrastructure protection