Reakce československého tisku na Druhý vatikánský koncil - Janota, Pavel (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce stručně popisuje historii II. vatikánského koncilu a analyzuje reakci československého tisku na II. vatikánský koncil. Teoretická část má za cíl nastínit čtenáři historii II. vatikánského koncilu, jeho průběh, výsledky a význam pro katolickou církev a potažmo pro celý svět. Teoretický vstup se pak odráží v praktické části diplomové práce. Pomáhá čtenáři orientovat se v problematice. Teoretický vstup věnuje pozornost některým momentům života ''tvůrce koncilu'' papeže Jana XXIII., zaměřuje se na ideu koncilu, stanovení cílů koncilu i na předpřípravné práce koncilu. Sleduje vyjasnění některých organizačních záležitostí průběhu koncilu. Zmiňuje popis jeho jednacího řádu. Další část teoretické části zahrnuje průběh jednotlivých zasedání koncilu a jejich výsledky, v závěru teoretického vstupu je uveden seznam koncilových dokumentů. Nechybí ani zhodnocení významu II. vatikánského koncilu. Praktická část diplomové práce obsahuje kritickou analýzu článků, a to z denního tisku z Rudého práva a Lidové demokracie týkajících se II. vatikánského koncilu. Sledovanými proměnnými byly: prostor, který zmiňované deníky věnovaly II. vatikánskému koncilu, bohatost, obsahová pestrost a vyváženost zpráv. Cílem praktické části a potažmo celé diplomové práce nebyla jen pouhá obsahová analýza dvou denních periodik šedesátých let 20. století a jejich reakce na průběh a výsledky koncilu, ale také komparace obsahové analýzy provedené u těchto dvou tiskovin, ale též zjištění míry odlišnosti v objektivnosti a ideologickém zatížení zpráv.
Czechoslovakian Press Reaction to the Vatican Council II.
Keywords: II. vatikánský koncil; papež Jan XXIII.; aggiornamento; papež Pavel VI.; deník Rudé právo; deník Lidová demokracie; the Vatican Council II.; Pope John XXIII.; aggiornamento; Pope Paul VI.; the Rudé právo daily; the Lidová demokracie daily