Brown fields v ČR jako zdroj biodiverzity v zemědělské krajině - Ponča, Dušan (Jihočeská univerzita, 2013)
Byl studován význam modelových lokalit, bývalých těžebních prostorů, z hlediska biodiverzity a navrženo jejich další využití. Práce navazuje na výzkum z roku 2010 a naznačuje trendy vývoje jednotlivých lokalit. Za tímto účelem bylo provedeno mapování biotopů a posouzení společenstev brouků z hlediska jejich antropogenního ovlivnění. Bylo zjištěno, že všechny tři lokality jsou antropogenně velmi silně ovlivněny. V oblasti II. byl prokázán pozitivní vliv managementu na společenstva druhů a byly ověřeny dvě teorie ostrovní biogeografie.
Brown fields in the Czech Republic as the source of biodiversity in agricultural landscape - biodiversity of old industrial biotopes in Královéhradecko (Eastern Bohemia)
Keywords: biodiverzita; brownfieds; Plotiště n/L.; epigeický; biogeografie; těžebna; písník; ISD; podobnost; ÚSES; dominance