Způsoby řešení úpadku cestovních kanceláří - Feráková, Sabina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá způsoby jakými lze řešit úpadek cestovních kanceláří. Cílem práce je analýza jednotlivých způsobů řešení úpadku v insolvenčním řízení a jejich dopadu v aplikační praxi. Práce je rozdělená do dvou částí, a to teoretické, která vysvětluje cestovní kanceláře při pohledu na podnikání, a to buďto jako fyzická osoba nebo právnická osoba. Dále vysvětluje úpadek a jednotlivé způsoby, jakými ho lze řešit v případě fyzické osoby nebo právnické osoby. Druhá část obsahuje praktickou část, kde je analyzován počet aktivních cestovních kanceláří v České republice, počet cestovních kanceláří v úpadku v České republice a jsou podrobně analyzovány dva případy cestovních kanceláří, u kterých byl vyhlášen úpadek a jejichž insolvenční řízení bylo již ukončeno. Součástí praktické části jsou návrhy de lege ferenda.
Ways of solving the bankruptcy of travel agencies
Keywords: zákon č. 182/2006 Sb. zákon o úpadku a způsobech jeho řešení; úpadek; způsoby řešení úpadku; cestovní kanceláře; podnikání; Act No. 182/2006 Coll. bankruptcy law and methods of its resolution; bankruptcy; methods of bankruptcy resolution; travel agencies; business