Možnosti zneužití chemických otravných látek proti civilnímu obyvatelstvu - Svozilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Možností jak zneužít bojové otravné látky proti civilnímu obyvatelstvu je nespočet. Ve své bakalářské práci jsem se zabývala úrovní ochrany civilního obyvatelstva po teroristickém útoku s použitím jedné z vybraných nervově paralytických látek (NPL), a schopností integrovaného záchranného systému (IZS) řešit takto vzniklou situaci. Nervově paralytické látky (NPL) patří mezi bojové otravné látky a jsou charakteristické svou vysokou toxicitou. Jejich nebezpečnost přitahuje pozornost osob nebo skupin, které je mohou použít jako nástroj k prosazování vlastních zájmů. Zneužití NPL proti civilnímu obyvatelstvu by si vyžádalo velké ztráty na životech. Současný stav ochrany obyvatelstva v souvislosti s terorismem a to v rámci ČR, NATO a EU a informace o NPL a chemických zbraní jsem čerpala z dostupné literatury a internetu.. Teroristický útok jsem simulovala v budově nádraží v Českých Budějovicích. Za spolupráce HZS Jihočeského kraje (JčK) jsem vypracovala plán řešení zásahu. Formou dotazníků jsem provedla průzkum znalostí problematiky nervově paralytických látek u příslušníků Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje a členů Zdravotnické záchranné služby České Budějovice. Na základě vyhodnocení dotazníků a popisu řešení zásahu jsem zhodnotila celkový stav připravenosti složek IZS. Na závěr jsem navrhla několik možných způsobů, jak ztráty na životech civilního obyvatelstva při takto vzniklých situacích snížit ještě více na minimum.
Possibilities of the misuse of chemical poisonous substance against civil population
Keywords: chemický terorismus; integrovaný záchranný systém; nervově paralytická látka; ochrana obyvatelstva; chemical terorism; integrate rescue system; nerve paralytic substance; protection of populations