Srovnání ochrany měny na území ČR a eurozóny - Nesnídalová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá problematikou padělání a pozměňování bankovek. Zaměřuje se především na bankovky České republiky a měnu eurozóny. Zkoumá jejich ochranné prvky a úroveň zabezpečení bankovek obou měn. V první části je popsána historie vývoje bankovek a důvod vzniku peněz obecně. Dále práce popisuje historii padělání a pozměňování, a také způsoby padělání peněz. Podrobně jsou zde uvedeny ochranné prvky vyskytující se na bankovkách české koruny a eura. V druhé části jsou řešeny ochranné prvky na jednotlivých nominálních hodnotách bankovek. Nejprve se práce zaměřuje na české bankovky, kde porovnává ochranné prvky jednotlivých nominálních hodnot nejnovější série českých bankovek s českými bankovkami dříve vydaných platných sérií. Dále srovnává ochranné prvky na všech bankovkách České republiky, se všemi nominálními hodnotami eurových bankovek. Tabulky a grafy, které se zde nacházejí, obsahují počty padělaných bankovek po dobu několika let. Data jsou získána ze statistik České národní banky a Evropské centrální banky. Závěrem je vyhodnocena úroveň ochrany bankovek obou měn a uvedeno doporučení, jak zlepšit ochranu měny, která v porovnání dopadla hůře.
The comparison of protection of Czech and European banknotes
Keywords: ochrana; padělání; bankovky; ochranné prvky; banknotes; guards; security; security features; falsification; Euro banknotes; Czech banknotes