Využití 3D tiskáren v průmyslu - Říský, Filip (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na možnosti využití 3D tiskáren v průmyslu. Teoretická část rozebírá jednotlivé druhy 3D tiskáren a materiály, ze kterých je možné tisknout. Krátce vysvětluje koncept Průmyslu 4.0 a zasazuje ho do historických souvislostí. Popisuje historický vývoj aditivní výroby a její zasazení v rámci konvekčních způsobů. Rozebírá způsoby využití v různých průmyslových odvětvích. Praktická část se zaměřuje na přehled aktuální situace v českém průmyslu. Vyhodnocuje způsob jejich využití a zjišťuje jejich reálný přínos. Popisuje výhody a nevýhody 3D tisku, dává doporučení a zamýšlí se nad jejich využitím do budoucna.
Use of 3D printing in industry
Keywords: 3D tisk; automatizace; Průmysl 4.0; aditivní výroba; 3D print; automation; Industry 4.0; additive manufacturing