Výuka přírodopisu a zeměpisu v modelovém prostředí školních zahrad na druhém stupni základních škol - Ptáčníková, Květoslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se v teoretické části zabývá využitím školních zahrad v různých tématech. Autorka nastiňuje historii školních zahrad, pojednává o jejich aktuálním využívání, popisuje prvky vyskytující se v uvedeném prostředí a zabývá se problematikou výuky na školních zahradách. Cílem praktické části bylo vypracovat sérii metodických listů pro učitele a pracovních listů pro žáky druhého stupně, které se dají použít při výuce v prostorách školních zahrad v hodinách přírodopisu a zeměpisu. Doplňkem práce je orientační dotazník týkající se aktuálního stavu využívání školních zahrad ve výuce při základních školách.
Teaching biology and geography with the use of model school gardens at the secondary school
Keywords: školní zahrada; výuka na školní zahradě; přírodní zahrada; badatelsky orientované vyučování; the school garden; tuition in the school garden; natural garden; inquiry based education