Domácí a komunitní vzdělávání - Větrovcová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá problematikou alternativních forem vzdělávání, konkrétně domácím a komunitním vzděláváním. První část práce objasňuje klíčové pojmy a pojednává o soudobých teoriích výchovy. Dále pojednává o výchově z hlediska filosofie a snaží se o zachycení podstaty výchovy. Dále popisuje rodinu jakožto výchovného činitele a její funkce ve výchově. Tímto způsobem je v práci popisována i škola a její funkce ve výchově. Práce zde hovoří o prvostupňovém vzdělávání. Druhá část je věnována alternativním formám vzdělávání, a to individuálnímu vzdělávání. Objasňuje tento pojem a popisuje domácí a komunitní vzdělávání ve světě a v České republice. Dále práce uvádí kladné a záporné stránky těchto forem vzdělávání. Poslední kapitoly se věnují problematice socializace dětí v rodinách, ve kterých jsou děti vzdělávány doma.
Home and community-based education
Keywords: teorie; filosofie; výchova; vzdělávání; edukace; teorie výchovy; filosofie výchovy; rodina; škola; individuální vzdělávání; domácí vzdělávání; komunita; komunitní vzdělávání; socializace; theory; philosophy; upbringing; teaching; education; theory of upbringing; philosophy of upbringing; family; school; individual education; home education; community; community education; socialization