Liber pravitatis haereticorum z humpolecké farnosti z 50. až 80. let 18. století - Holub, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce s titulem Liber pravitatis haereticorum z humpolecké farnosti z 50. až 80. let 18. století je zpracování knihy výslechů tajných nekatolíků dochované ve fondu Děkanského úřadu Humpolec do ediční podoby za užití transliterace. Součástí edice je doprovodný aparát s úvodní statí, v níž jsem pojednal o knize z diplomaticko-správního pohledu. Členění práce odpovídá zadání tohoto projektu. Studie předchází vlastní edici knihy, která je z formálních důvodů zařazena do přílohové části. Studie je rozdělena do dvou kapitol. První kapitola pojednává o diplomaticko-správních souvislostech farních úřadů v 18. století. Díky rozboru dochovaných knih a spisů ve fondu Děkanského úřadu Humpolec jsem se pokusil zařadit Liber pravitatis haereticorum do širšího spektra písemností uložených dnes v tomto fondu v Moravském zemském archivu Brno ? Státním okresním archivu Pelhřimov. Druhá kapitola se zabývá diplomaticko-správním zhodnocením Liber pravitatis haereticorum. Struktura této kapitoly vychází ze tří diplomatických metodologických postupů. Na základě využití dalšího materiálu a dalších metod (induktivní a zčásti také komparativní) je možné konstatovat, že humpolecká kniha napravených heretiků je originálem úřední knihy určené pro vnitřní potřebu úřadu. Písař knihy využil pro některé zápisy vlastní farní spisovnu a zčásti některé formuláře do knihy opsal z matričních knih. Díky diplomatické a správně-historické analýze se podařilo objasnit vznik a vývoj formulářů i samotné knihy Liber pravitatis haereticorum z humpolecké farnosti spolu s jejím původním určením.
Liber pravitatis haereticorum from Parish of Humpolec from the 50th to 80th of 18th century