Zvláštnosti řízení ve věcech mladistvých pachatelů - Kalivodová, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Ve své bakalářské práci se budu zabývat trestním právem procesním s mladistvými pachateli. Důraz budu klást zejména na zvláštnosti týkající se řízení ve věcech mladistvých pachatelů. Tyto řízení budu porovnávat s řízením s dospělými pachateli. Na úvod zmíním historii trestního práva s mladistvými pachateli, která zaznamenala velkých změn. Nejdříve bylo trestní právo upraveno pouze v trestním zákoníku a trestním řádu, které obsahovaly pouze ustanovení týkající se mladistvých. Tato úprava byla ovšem nedostatečná a neumožňovala dostatečně reagovat na kriminalitu mládeže. V roce 2004 kvůli narůstající kriminalitě mládeže došlo na základě potřeby řešit trestní věci mladistvých odlišně ke vzniku nového samostatného zákona č. 218/2003 Sb., o odpovědnosti mládeže za protiprávní činy a o soudnictví ve věcech mládeže a o změně některých zákonů. Tento zákon sebou přinesl nejen spoustu změn, ale je především pozitivním přínosem v soudnictví mladistvých. Ve své práci se seznámím se zákonem o soudnictví ve věcech mládeže a poukážu na skutečnosti z něj vyplývající. Na začátku mé práce ve stručnosti vymezím základní pojmy zabývající se trestním právem hmotným ve věcech mladistvých, které jsou odlišné od trestního práva dospělých a které považuji za nutné znát k pochopení mé práce. Hlavním cílem mé bakalářské práce bude zdůraznit odlišnosti v trestním právu procesním, tedy v trestním řízení s mladistvými pachateli a komparovat trestní řízení s mladistvými a dospělými pachateli, neboť se tato řízení v podstatných věcech liší. Podrobněji se potom zaměřím na určité zvláštnosti, které popíši, srovnávám s obecnými ustanoveními a nakonec je zhodnotím. Na závěr zhodnotím současný stav soudnictví ve věcech mladistvých a podám svůj vlastní názor na toto téma. Popíšu jisté nedostatky v zákoně a navrhnu jejich změnu, respektive popíšu moje představy o soudnictví ve věcech mládeže.
Processing Differencies in Matters of Juvenile Perpetrators
Keywords: Mladistvý; zákon o soudnictví ve věcech mládeže; trestní řízení; Juvenile; law on juvenile justice; criminal proceedings