Vliv koronakrize na terénní sociální služby - Vít, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na téma vlivu koronakrize na terénní sociální služby, přičemž jsou zde zkoumány konkrétní oblasti, ve kterých byly sociální služby omezeny. V první teoretické části práce je charakterizována terénní sociální práce včetně jejích výhod, nevýhod a cílů. Dále jsou zde specifikovány a popsány cílové skupiny, na které se tato forma sociální práce zaměřuje. V bakalářské práci jsou rovněž popsány všechny sociální služby, které lze terénní formou poskytovat, ať už se jedná o služby sociální prevence či služby sociální péče. Ve druhé teoretické části jsou charakterizovány pojmy epidemie a pandemie a dále je zde proveden stručný historický nástin pandemií ve světě. V samotném závěru teoretické části práce je pak charakterizován koronavirus a popsána jím způsobená pandemie. Pro výzkumnou část práce byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie, a to metoda dotazování. Na základě předem stanoveného tématu byly následně vypracovány otázky pro rozhovory. Cílem výzkumu této bakalářské práce bylo zjistit, jak pandemie koronaviru ovlivnila terénní sociální služby. Na základě odpovědí dotázaných sociálních pracovníků bylo stanoveno celkem 10 kategorií, ve kterých byly terénní sociální služby koronavirovou pandemií ovlivněny. Sociální pracovníci se museli vypořádat se ztíženými pracovními podmínkami a kvůli nově vzniklým problémům museli omezovat poskytované služby, učit se nové postupy práce a čelit zvýšenému stresu. Pandemie rovněž zasáhla i osobní život sociálních pracovníků a měla negativní vliv i na klienty terénních sociálních služeb. Výsledky této práce by mohly být v praxi užitečné zejména jako náhled na problémy, kterým museli sociální pracovníci čelit, a také pro přijetí účinných opatření, která by v případě nově vzniklé krizové situace pomáhala sociálním pracovníkům situaci zvládat s větší připraveností.
Impact of Coronavirus Crisis on Field Social Services
Keywords: Terénní sociální pracovník; klient terénních sociálních služeb; koronavirus; pandemie; stres; Field social worker; client of field social services; coronavirus; pandemic; stress