Pamětní kniha města Kožlany 1620 - 1719 - Fantová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná bakalářská práce "Pamětní kniha města Kožlany 1620 - 1719" si klade za cíl představit pamětní knihu, která vznikla v Kožlanech v 17. století a byla vedena až do počátku 18. století. Práce je rozčleněna do čtyř kapitol. První kapitola nastiňuje historii města Kožlany od jejich první písemné zmínky až po jejich současnost. Druhá kapitola je zaměřena na všeobecný vývoj městské správy po roce 1620 až do revolučního roku 1848. Třetí kapitola podává informace o vzniku a vývoji městských knih na našem území a o jejich členění. Stěžejní část mé práce tvoří kapitoly čtyři a pět. První z nich se zaobírá přepisem kožlanské pamětní knihy. Pátá kapitola obsahuje paleografický a diplomatický rozbor memoriálu. V závěru jsou shrnuty zjištěné poznatky. K práci je připojen také seznam použitých pramenů a literatury. Součástí jsou také přílohy, zejména ukázky písma městských písařů, dále tabulky, grafy a fotografie.
Memorial book of Kožlany 1620 - 1719
Keywords: pamětní kniha; Kožlany; městská správa; memorial book; Kožlany; town administration