Interpersonální vliv v pracovním procesu - Staněk, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Předmětem tématu Interpersonální vliv v pracovním procesu je vliv motivace a stimulace v konkrétní organizaci na pracovní výkon zaměstnanců. Teoretická část se zabývá vymezením pojmů motivace a stimulace. Dále pak existujícím teoriím pracovní motivace, určením motivačních zdrojů a stimulačních prostředků v organizaci a utvářením motivačního programu. Praktická část práce zkoumá s využitím techniky rozhovoru a písemného dotazování motivaci zaměstnanců a stimulační prostředky užívané vedením konkrétní organizace. Analýza probíhá v organizaci ČEVAK a.s. Cílem práce je tedy porovnání zaměstnanců z hlediska jejich motivačních profilů a využívání vhodných stimulačních prostředků. Zhodnotit jejich dopad na motivaci a spokojenost zaměstnanců a navrhnout změny ve způsobech stimulace a následné stanovení vhodných doporučení pro danou organizaci.
Interpersonal Influence in the Working Process
Keywords: Motivace; stimulace; motivační systém; odměňování; zaměstnanecké benefity; pracovní spokojenost.; Motivation; stimulation; motivation system; remuneration; employee's benefits; working satisfaction.