Jak umí romské dítě romsky - Lysoňková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce zjišťuje znalosti romského jazyka u romských dětí z Českého Krumlova. V teoretické části je stručně popsán původ Romů, historie Romů na našem území, romský jazyk a jeho zvláštnosti. Důraz je kladen na soužití Romů a majoritní společnosti v Českém Krumlově. Praktická část obsahuje výsledky výzkumu, který se snažil vypozorovat, nakolik ovládají rom ké děti romský jazyk. Dále jsou zde srovnávány výsledky výzkumu s odbornou literaturou, která se týká vzdělávání romských dětí a jejich znalostí romského jazyka. Součástí jsou i poznatky o dětském chápání rozdílu mezi ''romštinou'' a ''cikánštinou''.
How a Gypsy child can speak Gypsy
Keywords: Romové; romština; slovenská romština; původ Romů; Český Krumlov; historie Romů; jazyk; dialekt; komunitní plán sociálních služeb; romské děti; znalost jazyka; the Gypsies; the Gypsy language; the Slovak Gypsy language; the origin of the Gypsies; Český Krumlov; the history of the Gypsies; language; dialect; the community plan of social services; Gypsy children; the knowledge of a language