Jazyková a stylistická analýza barokního kázání o svaté Ludmile - Pešková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce je jazyk a kompoziční zpracování čtyř textů o svaté Ludmile. Předmětem analýzy jsou tři kázání a jedna legenda čtyř barokních autorů. V jazyce si všímáme příznakových jevů plánu hláskoslovného. Morfologické, lexikální a syntaktické jevy nejsou zkoumány. Dále porovnáváme kompoziční postupy, stylistické prostředky a užití motivů tvořících osnovu vyprávění u jednotlivých autorů. Cílem práce je přispět k poznání úrovně češtiny v době barokní a posoudit autorský podíl na umělecké hodnotě kázání.
A linguistic and stylistic analysis of a Baroque homily about Saint Ludmila