Analýza stravovacích zvyklostí při stravování mimo domov - Žižková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2007)
Předmětem mé bakalářské práce jsou stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. Stravování představuje proces uspokojení jedné ze základních potřeb člověka - potřeby výživy. Způsob a formy uspokojování potřeb člověka obecně závisí na stupni vyspělosti dané společnosti po stránce materiální, ekonomické, politické ale i společenské a duchovní. Hlavním cílem mé práce je analyzovat a zhodnotit současné stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. Problémem, kterým se zabývám, je, jak se spotřebitelé rozhodují při výběru stravovacího zařízení. Jestli má na jejich rozhodnutí vliv cena, příjemné prostředí restaurací, reklama apod. Také jakému typu stravovacích zařízení dávají spotřebitelé přednost. První částí mé práce bylo studium odborné literatury. Zaměřila jsem se především na spotřební chování, obor gastronomie, na stravování všeobecně, na jednotlivé druhy stravovacích zařízení a na marketingový výzkum zaměřený na vypracování dotazníků, sběr a zpracování dat. Po teoretické přípravě jsem mohla přistoupit k praktickému řešení bakalářské práce. V této části jsem se věnovala vlastnímu výzkumu. Sestavila jsem plán výzkumu, definovala výzkumný problém, cíle výzkumu a prvotní pracovní hypotézy. Musela jsem také stanovit metodu sběru dat, místo sběru dat, formu dotazování a rozsah souboru. Dalším krokem bylo vytvoření dotazníku. Zvolila jsem formu osobního dotazování. Sběr dat probíhal v Jihočeském kraji v období únor 2007. Respondenti budou vybíráni na základě nahodilého výběru. Získané informace jsem následně zpracovala pomocí programu Microsoft Office Excel, údaje jsem popsala pomocí tabulek a grafů. V závěru práce bylo provedeno shrnutí výzkumu a vyhodnocení dat, které popisují současné stravovací zvyklosti při stravování mimo domov.
ANALYSIS OF BOARDING CUSTOMS AT BOARDING OUT OF HOME
Keywords: stravovací zvyklosti; stravování mimo domov; marketingový výzkum; obor gastronomie; stravovací zařízení; boarding customs; boarding out of home; marketing survey; gastronomy area; boarding facilities