Návrh a ověření intervenčního pohybového programu zaměřeného na rozvoj flexibility zad osobních asistentů pečujících o osoby s kombinovaným postižením. - Jinek, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřená na návrh a ověření intervenčního pohybového programu orientovaného na rozvoj flexibility zad osobních asistentů pracujících s osobami s kombinovaným postižením v centru Arpida. Cílem bakalářské práce bylo sestavení intervenčního pohybového programu, který je zaměřený na zlepšení flexibility zad. Pro výzkum byli vybráni osobní asistenti ve věku od 28 do 55 let. Osobní asistenti mají fyzicky namáhavou práci a někteří jen občas využívají kompenzační cvičení k předcházení svalových zranění nebo zkrácení svalových částí. Vzhledem k tomu bylo provedeno vstupní měření podle motorických testů flexibility. Intervenční pohybový program byl aplikován jedenkrát týdně po dobu třech měsíců. V průběhu intervenčního pohybového programu bylo provedeno průběžné měření. Po skončení intervenčního pohybového programu bylo provedeno závěrečné měření. Výsledky měření byly porovnány s kontrolní skupinou. Vstupním měřením byla u všech respondentů v experimentální skupině naměřena průměrná hodnota při testu pohyblivosti hluboký ohnutý předklon ve stoji 6,6 cm a při testu hluboký ohnutý předklon v sedu 4,5 cm, konečným měřením byla u experimentální skupiny naměřena průměrná hodnota při testu hluboký ohnutý předklon ve stoji 11,4 cm a při testu hluboký ohnutý předklon v sedu 9,1 cm. Po splnění intervenčního programu se osobním asistentům podařilo zlepšit flexibilitu zad.
Proposal and intervention of moving programme focused on back flexibility progress for assistants, who care about people with combined handicap
Keywords: flexibilita; osobní asistent; intervenční pohybový program; flexibility; personal assistance; intervention moving programme