Hudba jinak - výzva nebo spekulace?K alternativní muzikoterapii Vlastimila Marka - Hynková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je věnována muzikoterapii a alternativní muzikoterapii. První část vymezuje muzikoterapii, mapuje její historii, vývoj muzikoterapie v České republice a ukazuje její současnou podobu. Jsou zde popsány existující druhy muzikoterapie a metody a techniky, které se v praxi používají. Druhá část se zabývá tzv. alternativní muzikoterapií, která vychází z hudby new age (hudby nového věku). Zaměřuji se v ní na muzikoterapii Vlastimila Marka, jeho názory na soudobou komerční i alternativní hudbu a možnosti léčení hudbou. Jsou zde představeny vybrané druhy alternativní hudby: alikvotní zpěv, hra na didžeridu a hra na tibetské zpívající mísy a možnosti jejich využití v současné muzikoterapii.
Music in Another Way - an Appeal or a Speculation?(About Vlastimil Marek´s Alternative Music Therapy)
Keywords: muzikoterapie; hudba; zvuk; tón; hudební nástroje; Vlastimil Marek; hudba new age; alikvotní zpěv; didžeridu; tibetské zpívající mísy.; therapy of music; music; sound; tone; music instruments; Vlastimil Marek; New Age Music; Overtone singing; didgeridoo; Tibetan Singing Bowls