Vliv společné zemědělské politiky na sektor zemědělství v kraji Vysočina - Hradecká, Michaela (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je prokázat míru závislosti kraje Vysočina na dotacích v zemědělství poskytovaných Evropskou Unií v rámci SZP. Na základě vytyčeného cíle byla stanovena první výzkumná otázka zabývající se stavem zemědělství v kraji Vysočina v jednotlivých letech. Druhá výzkumná otázka se zabývá problematikou míry závislosti kraje na dotacích poskytovaných Evropskou Unii, tedy zda se kraj dokáže obejít bez těchto finančních prostředků. Pro teoretickou část byla použita metoda analýzy a syntézy dokumentů, domácích i za-hraničních zdrojů. V teoretické části je na základě literárních pramenů stručně charakterizována Evropská unie a její organizace či fondy v souvislosti se společnou zemědělskou politikou EU, dále je popsáno evropské zemědělství a venkov. Je zmíněna i problematika obecného zemědělství v České republice i problematika SZP v ČR, a zároveň je zde vysvětleno několik důležitých pojmů, jako jsou dotace. V praktické části je nastíněna obecná charakteristika kraje Vysočina, její ekonomická situace a stav zemědělství. Výzkum mé bakalářské práce je zaměřený na poskytované dotace, data byla získávána převážně ze sekundárních zdrojů na úrovni kraje a byl ověřován názor stakeholderů v sektoru za po-mocí rozhovorů. Byla zvolena metoda strukturovaného rozhovoru, u něhož jsou přesně stanovené otázky, jejich pořadí i formulace. Sběr těchto dat probíhal především u právnických a fyzických osob v kraji Vysočina. Na základě komparace takto získaných poznatků byla odvozena hypotéza o stavu zemědělství a vyplácení dotací v kraji, která zní: Kraj Vysočina není v současné době schopen hospodařit bez finanční pomoci Evropské unie.
The impact of the Common agricultural policy on the agricultural sector in the Vysočina Region
Keywords: Společná zemědělská politika; kraj Vysočina; Evropská unie; české zemědělství; dotace; fondy a orgány EU; Common agricultural policy (CAP); Vysočina Region; European Union; Czech agriculture; subsidy; funds and EU institutions