Hnízdní biologie Podiceps cristatus v různých typech biotopů třeboňské pánve - Hýlová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této studie je zhodnotit a porovnat některé hnízdní a etologické aspekty potápky roháče na dvou odlišných biotopech Třeboňské pánve. První sledovaná lokalita je Nadějská rybniční soustava (NRS). Jedná se o 14 eutrofních rybníků nedaleko Třeboně. Druhou sledovanou lokalitou je soustava 4 zaplavených pískoven Halámky, která se svým málo eutrofním charakterem spíše podobá původním biotopům potápky roháče, tedy jezerům. V některých částech Halámské pískovny dosud probíhá aktivní těžba. Studie je založena na sledování hnízdních aspektů ke kterým patří početnosti a parametry hnízd. Jsou uvedeny a porovnány údaje získané z let 2004, 2005 a 2006. V roce 2006 bylo též provedeno několik etologických celodenních pozorování. Na NRS byla početnost sledována každých 14 dní od března do listopadu. Na Halámkách jednou měsíčně. Parametry hnízd byly měřeny během hnízdní sezóny. Měřen byl ponor hnízda, výška nad vodní hladinou, výška vodního sloupce v místě hnízda, průměr hnízda, ''kotlinka''- prostor v němž jsou umístěna vajíčka a ''korona''- speciální část některých hnízd. U nalezených vajec byly sledovány tyto rozměry: šířka délka a počet vajec v hnízdě.
Breedintg biology of great crested grebes (Podiceps cristatus) in different habitats in the Třeboň basin
Keywords: potápka roháč; adaptabilita; hnízdní aspekty; hnízda; Podiceps cristatus; adaptability; breeding aspects; nests