Dodržování preventivních opatření u pacientů s totální kloubní náhradou jako prevence vzniku infekčních komplikací - Dratnálová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2020)
Totální náhrada kloubu patří dnes již mezi rutinní elektivní výkony v ortopedii. Se zvyšujícím se počtem těchto operací jsou ovšem kladeny i větší nároky nejen na zdravotnický personál, ale i na pacienty. Jednou z komplikací, které se mohou vyskytnout u této operace jsou i infekční komplikace spojené právě s náhradou kloubu. Cílem výzkumného šetření bylo zjistit, jak jsou pacienti zapojeni do prevence infekčních komplikací, zjistit, jak všeobecné sestry dodržují standardy aplikace antibiotické profylaxe a v neposlední řadě určit, jaké intervence provádějí všeobecné sestry v rámci preventivních opatření vzniku infekčních komplikací u pacientů před a po totální náhradě kloubu. V empirické části výzkumu bylo použito kvantitativního i kvalitativního výzkumného šetření. První dotazník pro kvantitativní šetření byl zaměřen na ortopedické pacienty a na to, jak jsou zapojeni do prevence infekčních komplikací. Druhý typ dotazníku (záznamový arch) sledoval stav pacienta před operací a správné použití antimikrobiální profylaxe. Na vyplnění tohoto záznamového archu se podílely všeobecné sestry z anesteziologicko-resuscitačního oddělení a všeobecné sestry z ortopedického (ortopedicko-traumatologického) oddělení. Pro kvalitativní výzkum byla použita metoda focus group, která se zaměřovala na sestry z ortopedicko-traumatologického oddělení. Z výzkumného šetření vyplývá, že ortopedičtí pacienti nejsou do prevence infekčních komplikací zapojeni v dostatečné míře a jejich angažovanost v rámci svého zdraví by tak mohla být větší. Oba kvantitativní výzkumy dokázaly, že největším problémem je u zkoumaných pacientů nadváha nebo některý stupeň obezity. Z výsledků získaných díky záznamovému archu antimikrobiální profylaxe se ukazuje, že je snaha dodržovat doporučené postupy. Ve srovnání s auditem, který probíhal v Nemocnici České Budějovice v roce 2008, došlo k výraznému zlepšení v rámci dodržování tohoto významného aspektu prevence infekčních komplikací. Výsledky získané metodou focus group ukazují, že všeobecné sestry znají intervence prováděné kvůli prevenci infekčních komplikací. Z tohoto šetření ovšem vyplynulo i to, že zaměření na bariérovou péči je pro sestry rutinní, a proto nevěnují této péči dostatečnou pozornost. Na základě získaných výsledků byl navržen postup, jak více zapojit pacienty do předoperační přípravy a vyvolat v nich zájem o své zdraví. S výsledky hodnocení podávání antimikrobiální profylaxe bylo seznámeno vedení ortopedického oddělení a vedení ATB střediska Nemocnice České Budějovice. Pro všeobecné sestry ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice Jihlava byla vytvořena aktivní kontrola jejich práce v rámci předoperační přípravy.
Keeping preventive measures of patients with total joint replacement as prevention of infectious complications development
Keywords: Totální náhrada kloubu; prevence; infekční komplikace; antimikrobiální profylaxe; Total joint replacement; prevention; infectious complications; antimicrobial prophylaxis