Analýza účetnictví městského úřadu a vývoj hospodaření s majetkem v městě Dačice - Špičková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
V této diplomové práci je zobrazeno vedení účetnictví a hospodaření s majetkem v městě Dačice. Smyslem práce je rozpoznat odlišnosti ve vedení účetnictví před rokem 2010 a po něm. V roce 2010 došlo k zavedení účetní reformy v oblasti veřejných financí. Analyzovaná účetní jednotka byla nucena tuto reformu respektovat a provést ve svém řízení určité změny. Změny se týkaly zejména směrné účtové osnovy, způsobů účtování a vystavování účetních výkazů účetní závěrky. Dalším cílem této práce bylo zobrazit hospodaření s majetkem v městě Dačice. Bylo zjištěno, že město Dačice se svým majetkem hospodaří dobře, neboť v uvedeném období vykazovalo kladné hodnoty dlouhodobého majetku. Město Dačice muselo tedy po roce 2010 udělat ve vedení účetnictví určité změny, které se ovšem neprojevily na jeho hospodaření.
Municipality accounting analysis and development of asset management of Dačice
Keywords: obec; účetnictví; státní správa; samospráva; účetní jednotka; hospodaření; municipality; accounting; civil service; self-government; accounting entity; management