Faktory ovlivňující zabřezávání u prasnic - Jeřábková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit procento zabřezávání u prasniček a prasnic ve vybraném chovu. Průměrné procento zabřezávání 80,9 % bylo u prasnic i prasniček shodné. Nejvyšší procento zabřezávání 84,0 % bylo v roce 2015. V roce 2016 se procento zabřezávání snížilo o 6,8 % (77,2 %) a v roce 2017 došlo ke zvýšení o 4,3 % (81,5 %). Rozdíly byly statisticky významné. Nejvyšší procento zabřezávání (83,5 %) bylo v jarním období. Následovalo zimní a letní období, ve kterých bylo procento zabřezávání podobné (81,3 %, resp. 81,0 %). Nejnižší procento zabřezávání (77,8 %) bylo v podzimním období. Diference mezi procentem zabřezávání v jarním a podzimním období byla 5,7 % (P < 0,05).
Factors affecting farrowing rate in sows
Keywords: prasnice; prasničky; reprodukce; plodnost; procento zabřezávání; sows; gilts; reproduction; fertility; farrowing rate