Vzájemná kompatibilita entomopatogenní houby Isaria fumosorosea s dalšími druhy entomopatogenních hub - Oušková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce je zaměřena na hodnocení kompatibility entomopatogenní houby I. fumosorosea s vybranými druhy entomopatogenních a mykoparazitických hub v různých teplotách. Z druhů vláknitých hub byly vybrány kmeny druhů B. bassiana, M. anisopliae, L. muscarium, C. minitans a C. rosea f. catenulata. Bylo zjištěno, že kombinace houby I. fumosorosea s druhem L. muscarium se v prostředí nijak neomezují při všech testovaných teplotách (15, 23 a 25 °C). U ostatních druhů bylo prokázáno určité ovlivnění růstu a produkce spor v kombinaci s houbou I. fumosorosea. Při testování účinnosti vybraných druhů vláknitých hub na larvách T. molitor, vykázaly nejvyšší účinnost druhy I. fumosorosea, B. bassiana a M. anisopliae. Nejmenší účinnost vykazoval druh L. muscarium. U mykoparazitické houby C. rosea f. catenulata nebyla zaznamenána přímá účinnost na larvách T. molitor. U tohoto druhu bylo zjištěno, že není schopen infikovat zdravé jedince, ale napadá oslabené jedince nebo roste saprotrofně na mrtvých jedincích.
Mutual compatibility of the entomopathogenic fungus < em> Isaria fumosorosea < / em > with other species of entomopathogenic fungi
Keywords: Isaria fumosorosea; entomopatogenní houby; kompatibilita; účinnost; radiální růst; produkce spor; Isaria fumosorosea; entomopathogenic fungi; compatibility; efficacy; radial growth; spore production