Biologické vlastnosti a podmínky uplatnění popínavých jetelovin v trvalých travních porostech - Kratochvílová, Eva (Jihočeská univerzita, 2013)
Tématem této bakalářské práce jsou popínavé jeteloviny. Literární rešerše shrnuje význam a ekologické požadavky druhů hrachor luční (Lathyrus pratensis) a vikev ptačí (Vicia cracca) a popisuje porostové typy s výskytem popínavých jetelovin. Jeteloviny mají výbornou píci, ale obsahují i některé antinutriční látky a jsou také často napadány chorobami a škůdci. Problémem popínavých jetelovin je obtížné semenářství, které stěžuje nestejnoměrné dozrávání a pukavost lusků, dormance a tvrdoslupečnost semen. V praktické části byly na vybraných lokalitách s výskytem popínavých jetelovin provedeny botanické snímky. Tyto lokality byly mezi sebou porovnány z hlediska porostové skladby. Na lokalitách byly sbírány lusky hrachoru lučního a vikve ptačí. Semena byla po vyluštění použita k určení vzcházivosti a klíčivosti.
Biological characteristics and grow conditions for climbing legumes in permanent grasslands
Keywords: popínavé jeteloviny; hrachor luční (Lathyrus pratensis); vikev ptačí (Vicia cracca); porostové typy; semena; dormance; tvrdoslupečnost; trvalé travní porosty; climbing legumes; meadow vetchling (Lathyrus pratensis); tufted vetch (Vicia cracca); vegetation types; seeds; dormancy; hard seed; permanent grassland