Animace jako součást primární prevence při základních školách - Teplá, Michaela (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce představuje možnosti uplatnění animačního přístupu v rámci programu primární prevence aplikovaných na základních školách. Po vymezení obsahu, cílů a zaměření primární prevence postupně seznamuje se specifickými programy primární prevence, s jejich charakteristikou a základními metodami, z nichž stěžejními jsou sociometrie, reflexe a práce se skupinou. Dále se práce věnuje roli lektora, jeho osobnosti a srovnává jeho možné působení v animačním procesu. Následné zamyšlení nad různými animačními procesy a jejich přístupy s cíli a možném vedení primární prevence, je stěžejní částí této práce. Dalším tématem je samotná efektivita primárních programů a faktory, které jejich průběh mohou ovlivnit. v závěru je naznačena důležitost propojení animačního přístupu v tomto pedagogickém procesu.
Animation as a part of primary prevention in elementary school
Keywords: Pedagogika volného času; primární prevence; cílové skupiny; lektor; animace; animátor; reflexe; sociometrie; výchova.; Leisure education; primary prevention; target groups; lecturer; animation; animator; reflexion; sociometrics; education.