Srovnání možnosti pohlavního rozmnožování kriticky ohroženého stulíku malého (Nuphar pumila) s dalšími našimi stulíky (Nuphar) v ex-situ podmínkách - Pospíšilová, Radana (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou klíčení kriticky ohroženého druhu Nuphar pumila v ex-situ podmínkách a porovnání klíčivosti ve srovnání s dalšími druhy Nuphar lutea a Nuphar x spenneriana. První část práce je věnována rešerši, která je zaměřena na základní popisy druhů, jejich ekologii, celkovému rozšíření v České republice a ve světě, popis možností rozmnožování významných pro jeho ochranu. Druhá část práce přináší výsledky vlastních experimentů, zaměřených na testování prosté míry klíčivosti za zvolených podmínek klíčení, tak vliv vnějších ošetření na klíčivost, konkrétně vliv kyseliny giberelové a mechanického ošetření povrchu semen, a to za účelem posouzení typu případné dormance semen N. pumila. Data, která byla získána experimenty, následně byla statisticky vyhodnocena a výsledky diskutovány.
Comparison of the possibility of sexual reproduction of the critically endangered Nuphar pumila with our other Nuphar in ex-situ conditions
Keywords: Nuphar lutea; Nuphar pumila; Nuphar x spenneriana; ekologie; klíčivost; rozmnožování; ex-situ podmínky; Nuphar lutea; Nuphar pumila; Nuphar x spenneriana; ecology; germination; reproduction; ex-situ conditions