COLLOCABILITY OF PARTITIVE NOUNS IN ENGLISH - Marková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce si klade za cíl poskytnout popis tendencí v ustálených kolokacích složených ze singulativ a nepočitatelných podstatných jmen. Konkrétně se zaměřuje na analýzu sémantických rysů podstatných jmen a následné stanovení jednotících prvků u daných výrazů, které vymezují kolokabilitu daného singulativu. Teoretická část se věnuje popisu kritérií kolokability, především podmínkám selektivity a preference spojení. Tyto jevy jsou dále zkoumány v praktické části, která analyzuje výsledky z dat získaných v Britském národním korpusu. Kromě frekvence užití daných výrazů, se zaměřuje na popis sémantických oblastí kolonátů za pomoci komponentové analýzy a následné stanovení principů kolokability daného singulativu.
COLLOCABILITY OF PARTITIVE NOUNS IN ENGLISH
Keywords: kolokabilita; singulativa; nepočitatelná podstatná jména; collocability; partitive nouns; mass nouns