Svěření do péče cizí fyzické osoby podle § 45 zákona o rodině - Stellnerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2013)
Abstrakt Tato práce je zaměřena na zmapování problematiky institutu svěření dítěte do péče jiné fyzické osoby než rodiče podle § 45 zákona o rodině. Jedná se o jednu z forem náhradní rodinné výchovy. O svěření dítěte § 45 zákona o rodině si žádají především prarodiče, ale i jiní příbuzní. Není ale vyloučeno, aby si o svěření požádala osoba, která s dítětem není v příbuzenském vztahu, pokud skýtá záruku řádné výchovy. Svěření dítěte do péče cizí fyzické osoby je podmíněno především zájmem dítěte. Cílem práce bylo zmapování důvodů, za jakých okolností si fyzické osoby žádají o svěření dítěte je jejich výchovy. Do výzkumného souboru byly zařazeny všechny rodiny, které mají dítě nebo děti svěřené podle § 45 zákona o rodině a jsou evidované Městským úřadem v Dačicích od roku 2003. Celkem se jedná o 13 rodin, 17 fyzických osob a 22 dětí. Za účelem dosažení cíle byl zvolen kvalitativní výzkum, použita byla metoda dotazování, technika polořízeného rozhovoru s osobami, kterým bylo dítě svěřeno do výchovy podle § 45 zákona o rodině a metoda analýza dokumentů, technika obsahové analýzy dat. Rozhovoru se zúčastnilo celkem 17 osob, které mají dítě svěřené do výchovy podle výše uvedeného paragrafu zákona o rodině, které jsou evidované Městským úřadem v Dačicích. Otázky byly otevřené. Každý respondent měl také možnost vlastního vyjádření. Rozhovory probíhaly jednak na Městském úřadě v Dačicích, jednak v domácnostech respondentů, u jednoho respondenta v jeho zaměstnání, a to v měsících leden až únor 2013. Časová náročnost byla přibližně 1 hodina na jednoho respondenta. Respondentům byl vysvětlen důvod získávání potřebných informací a byli ubezpečeni o zachování anonymity. S polořízeným rozhovorem všichni respondenti souhlasili. Doplňujícím zdrojem dat byly údaje o dětech získané ze spisové dokumentace dětí, které byly rozhodnutím soudu svěřeny do péče jiné fyzické osoby než rodiče, a které jsou evidované oddělením sociálně-právní ochrany dětí Městského úřadu Dačice. Děti jsou evidované na základě místní příslušnosti obecního úřadu obce s rozšířenou působností, která se řídí trvalým pobytem. Z výzkumu vyplynulo, že důvody, kvůli kterým si fyzické osoby žádají o svěření dítěte do své péče podle § 45 zákona o rodině, lze spatřovat v selhání biologické rodiny. V mnoha případech se jedná o kombinaci více faktorů, které jsou důvodem k podání takové žádosti. Ve většině případů se ale jedná o selhání matky, ať už z toho důvodu, že o dítě pečovat nechtěla, nebo péči o dítě nezvládla, ať už kvůli závislosti na grogách nebo na alkoholu. Roli zde hraje i fakt, že se většinou jedná o matky samoživitelky nebo o rodiče v rozvodovém řízení. Dalším důvodem bylo nezvládnutí péče otců o děti v případě, že matky zemřely, nebo matka děti opustila. Dále z výzkumu vyplynulo, že v převážné míře si o děti žádají prarodiče ze strany matky. Ze zkoumaného souboru pouze jedna osoba, která si žádala o svěření dítěte do své péče, byla cizí osoba, bez příbuzenského vztahu k dítěti. To, že se jedná většinou o prarodiče, koresponduje i s otázkou, týkající se věku respondentů v době podání žádosti, ze které vyplynulo, že nejvíce žadatelů se pohybovalo ve věkové kategorii 60 ?70 let. To, že ve většině případů o dítě žádají prarodiče, je zcela nepochybně dáno i tím, že mají k dítěti citovou vazbu a v mnoha případech i cítí morální povinnost se o vnouče postarat. Velkou roli zde hraje i fakt, že znají poměry v rodině, vědí, k čemu v rodině dochází a jak si rodiče plní či neplní rodičovskou zodpovědnost. Děti, které jsou svěřovány do péče příbuzných, se kterými mají většinou blízké vztahy, se snáze aklimatizují. Dá se očekávat, že nebudou trpět poruchami vnímání vlastní identity. Znají své kořeny, rodinné hodnoty a rituály, vědí, odkud pocházejí.
Third-party custody according to § 45 of the Family Code Act.No 94/1963 Coll.
Keywords: Cizí fyzická osoba; náhradní rodinná péče; rodičovská zodpovědnost; rodina; Third adult; alternative family care; parental responsibility; family