Přístup pracovníků k prevenci přenosu infekce ve zdravotnickém zařízení. - Kuníková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje problematice přístupu zdravotnických pracovníků k prevenci přenosných chorob ve zdravotnickém zařízení. Cílem naší práce bylo zjistit vědomosti a dovednosti nižšího ošetřovatelského personálu a pracovníků úklidu. Určit, zda se zdravotničtí pracovníci a zaměstnanci zdravotnických zařízení snaží preventivní opatření dodržovat, a také zmapovat chyby ke kterým dochází. Pro naplnění cílů nám byly nápomocné dvě následující výzkumné otázky. Jaká je četnost porušování těchto zásad? Jaké jsou nejčastější chyby personálu při dodržování zásad zabraňující šíření infekce? K realizaci výzkumného šetření jsme zvolili kvalitativní přístup pomocí skrytého zúčastněného pozorování. Výzkumný vzorek tvořilo 15 pozorovaných pracovníku nižšího zdravotnického personálu (sanitáři), z nichž 2 byli muži, a 13 bylo žen. Dalších 7 probandů byli pracovníci úklidu, jednalo se o samé ženy. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že znalosti a dovednosti v oblasti prevence infekcí získaných pobytem ve zdravotnickém zařízení, jsou námi pozorovaného výzkumného vzorku nedostačující. Dále naše výzkumné šetření ukázalo, že ve zdravotnických zařízeních dochází ke špatné prevenci v rámci úklidu. Naše výzkumné šetření tak otevírá prostor pro hlubší výzkumy zaměřené na zdravotní gramotnost nižšího zdravotnického personálu a pracovníku úklidu.
Access of workers to prevent transmission of infection in health care facilities.
Keywords: Prevence; infekce; zdravotnická péče; zdravotnické zařízení; zdravotničtí pracovníci; Prevention; infections; health care; medici facilities; health-care workers