Jazyková analýza naučné prózy - Mostová, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce je analýza jazyka naučné prózy druhé poloviny 17. století s názvem Knihy hospodářské a zhodnocení české zemědělské terminologie z okruhu polní práce a užitkové rostliny. Úvodní část diplomové práce popisuje základní rysy českého baroka, podává informace o autoru knihy, Kryštofu Fischerovi, a o překladateli, Janu Barnerovi. Další část práce obsahuje rozbor hláskoslovných rysů češtiny té doby. Hlavní část analyzuje lexikální jednotky z okruhu pole, zahrada, rostliny. Na konci práce je slovník termínů. Cílem práce je zhodnotit úroveň jazyka naukové prózy a pořídit soupis užitých terminologických jednotek.
A Linguistic Analysis of Educative Prose