Vliv environmentálních charakteristik prostředí na klonální distribuci rodu Daphnia v arktických jezerech - Bušková, Jindřiška (Jihočeská univerzita, 2023)
Perloočky z komplexu Daphnia pulex se v arktických jezerech vyskytují velmi hojně, ale jejich celková druhová diverzita je nízká. Studovaná jezera se liší v jejich stáří, původu, stupni zamrzání, přítomností predátora a živinami. Některé druhy z haplotypové kompozice Daphnia pulex jsou kryptické a bez DNA analýz je není možné přesně zařadit do druhu. Tato práce, provozující mtDNA barcoding analyzuje druhovou diverzitu populací rodu Daphnia a jejich preference pro specifické podmínky prostředí.
The influence of environmental characteristics of arctic lakes on the species distribution of Daphnia
Keywords: Arktida; Daphnia; Cladocera; environmentální charakteristiky; arktická jezera; arctic; Daphnia; Cladocera; environmental characteristics; arctic lakes