Transport oxidu uhličitého listem hypostomatických rostlin - Neuwirthová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2015)
Mezofylová vodivost je (společně se stomatální vodivostí) hlavní difuzní limitací fotosyntézy, proto je velmi důležité porozumět mechanismům toku CO2 napříč listem. V této práci jsem testovala nový způsob výpočtu poklesu koncentrace CO2 při difuzi listem, metoda je založena na měření izotopového složení (13C) listové kutikuly a kutikulárních vosků izolovaných z adaxiální a abaxiální strany listu.
Carbon dioxide transport through the hypostomatous plant leaf
Keywords: mezofylová vodivost; difuze CO2; pokles koncentrace CO2; kutikula; kutikulární vosky; diskriminace 13C; anatomie listu; mesophyll conductance; CO2 diffusion; CO2 drawdown; cuticle; cuticular waxes; 13C discrimination; leaf anatomy