Význam a korekce chůze u vybraných diagnóz: pes planus - Dřízal, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá významem a korekcí chůze u pes planus (podélně plochá noha). Teoretická část se jednoduchou formou zaobírá problematikou obecného významu pohybu na organismus jako celek, srozumitelně objasňuje evoluci chodidla, a tudíž i chůze. Dále zahrnuje stručnou ontogenezi chůze dítěte, chůze jako takové a ve finální části se věnuje chodidlu. Data pro praktickou část jsou získána na podkladě kvalitativního výzkumu, který zahrnuje tři pacienty (chlapce). K výzkumu je použito metodických technik: rozhovor, pozorování, kazuistika a analýza dat. Hlavní myšlenkou praktické části této bakalářské práce je snaha o co možná nejefektivnější využití senzomotorické stimulace jak pro bipedální chůzi, tak pro pes planus. Cílem práce je zmapovat význam chůze na lidský organismus a obtíže tím vzniklé. Dalším cílem je informovat především pacienty a laickou veřejnost o správné lokomoci a možnému vlastnímu přičinění k její nápravě. Z výsledků kazuistik vyplívá, že pomocí senzomotorické stimulace lze do určité míry pozitivně ovlivnit klenbu nohy, hluboký stabilizační systém, a tudíž i chůzi člověka.
Meaning and correction of walking by the choosed diagnoses - pes planus
Keywords: lokomoce helix propulzní pohyb pas planus senzomotorická stimulace; locomotion helix propulsion activity flatfoot senzomotoric stimulation