Komparace pojetí číslovek a jejich klasifikace v akademických příručkách a v učebnicích ČJ pro SŠ - Průchová, Martina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se ve své teoretické části zaměřuje na pojetí a klasifikaci číslovek v akademických příručkách a ve vybraných učebnicích ČJ pro SŠ. Pozornost je věnována také diskutabilním jevům z hlediska jejich slovnědruhové příslušnosti, např. hodně x málo; jednička, dvojka, trojka atd. V praktické části se autorka soustředí na otázku, do jaké míry je výklad číslovek ve sledovaných učebnicích ČJ dostačující z hlediska obsahového i z hlediska jejich praktického nácviku. Součástí práce je i návrh vlastního výukového a praktického listu zaměřeného na sledovanou problematiku.
The comparison of the conception of numbers and their classification in academic books and textbooks of a Czech language for secondary schools
Keywords: číslovky; akademické příručky; učebnice českého jazyka; analýza; výklad; výukový list; pracovní list; metodické postupy; numerals; academic books; Czech language textbooks; analysis; interpretation; teaching sheet; worksheet; methodological procedures