Toxikologie zplodin hoření - Sikora, Henryk (Jihočeská univerzita, 2007)
Významným rizikem požáru je vznik toxických zplodin. Tyto látky následně ohrožují jednotky hasičských záchranných sborů a obyvatele v blízkém okolí. Toxické zplodiny se týkají téměř 50% všech oběti požáru a jsou příčinou třetiny smrtelných oběti. Množství a složení zplodin závisí do značné míry na podmínkách termodegradace, především teplotě a množství kyslíku v okolní atmosféře. K předcházení nebo minimalizování následků vzniku toxických zplodin patři rychlá a kvalitní analýza. Zde se osvědčily nejvíce metody plynové chromatografie a hmotnostní spektrometie spojené s mikroextrakci na tuhou fázi. Součásti této práce je analýza zplodin vybraných materiálů a studium jejich toxických vlastností. Jedná se především o dřevo, ropné látky, kaučuky a různé typy plastů. Analýzou těchto zplodin bylo identifikováno více jak 300 látek. Jedná se především o oxidy uhlíku, oxidy dusíku, oxidy síry, těkavé organické látky, polycyklické aromatické uhlovodíky, ad. Monitorování zplodin hoření bylo prováděno i poblíž velkých požáru. Poznatky byly doplněny informacemi z odborných studií a události z minulých let. U identifikovaných látek, které přestavují největší ohrožení zdraví, byly popsány nejdůležitější toxické vlastnosti s důrazem na akutní expozici, příznaky intoxikace a možné následky. Na základě všech těchto poznatků jsou navržena ochranná opatření v souvislosti se vznikem toxických zplodin.
The toxicology of combustion products
Keywords: toxikologie; zplodiny; analýza; hoření; plasty; skládky; požáry; toxicology; combustion products; analysis; burning; plastics; dumps; fires